Výprava do Šaolinu - září 2014

30.09.2014 13:23

 

Vážení přátelé, co vám mám povídat...

cesta byla inspirativní po všech stránkách! Čína je veliká! A také jiná - jiní lidé, jiné zvyky, jiné jídlo, jiné způsoby. Například dobře se kdekoliv najíst není problém, zato zpáteční vlakovou jízdenku zde nekoupíte. Co ovšem nejvíce ucítíte, jsou vaše nohy. V čínských městech není kilometr žádná míra, a tak i když se vozíte, jak to jen jde, stejně máte večer pocit, že jste byli celý den na nohou.

 

Ale k věci. Do Šaolinu jsme dorazili šťastně a hned po příjezdu jsme se ubytovali v prostorech vyhrazených pro místní studenty, poblíž samotného chrámu, kde bydlí pouze úzká skupina šaolinských mnichů. Mistr Jen Čen, jak jsme mu směli říkat, nás osobně provedl komplexem kláštera, který má mnoho dvorů a mnoho budov. Druhý den po příjezdu měl začít samotný výcvik.

 

Cvičili jsme stejně jako všichni ostatní šaolinští studenti šest hodin denně, plus večer hodinu teorie či meditace. Ranní cvičení začínalo v 6 hodin a po zahřátí několikakilometrovým během a následném strečinku jsme se věnovali šaolinské verzi cvičení Pa-tuan-ťin čchi-kung. Dopolední cvičení bylo od 9 hodin a po několikakilometrovém běhu a důkladné rozcvičce jsme se věnovali především základním technikám úderů a kopů ťi-pen-kung. Odpolední cvičení začínalo pravidelně od 15 hodin opět během a procvičovali jsme zejména sestavu Šaolin lian-chuan-čchüan.

 

Každý den jsme cvičili na jiném místě, když to nebyl klášter, byl to les nebo plácek v horách. Každý den byl také trénink trochu jiný. Kromě již zmíněné výuky jsme si též vyzkoušeli šaolinské protahování, utužování předloktí, posilování s kamennými činkami, běh do kopců, chůzi z kopce po schodech rukama napřed apod. Mistr se nám snažil vštěpovat, jak nedělat pohyby "strojově", ale používat vnitřní sílu.

 

Zen-buddhistický kněz, reverend Bansei, nás uvedl do základů zenové meditace a vysvětlil zásady a smysl zenové praxe. Kromě stručného výkladu historie a širších souvislostí nás mimo jiné též zasvětil do tajů buddhistické symboliky. Lépe jsme tak mohli porozumět mnohým klášterním obrazům a sochám.

 

Vrátili jsme se z čínského kláštera Šaolin plní dojmů. Mnohému jsme se naučili, mnohé jsme směli vidět, zakusit a třeba i lépe pochopit. Každý si odtud odvezl něco, co jej bude provázet celý zbytek života. A každý v sobě neseme ukryté přání, smět se sem zase brzy vrátit.

Tak brzy naviděnou v Šaolinu!!!