Chrám Šaolin

01.02.2013 23:11

Klášter Šaolin (čínsky Šao-lin s' - 少林寺), často též Shaolin, je buddhistický chrám stojící na úpatí posvátné hory Sung-šan (jedna z tzv. Pěti velkých hor) poblíž města Čeng-čou v provincii Che-nan v Číně. Byl založen v 5. století n.l.  Mniši z tohoto chrámu se proslavili díky svému studiu bojových umění a vytvoření šaolinské školy kung-fu.

Název kláštera  se skládá ze tří znaků. Šao (少) znamená „mladý“ a Lin (林) znamená „les“. S dalším znakem s' (寺) – „chrám, klášter“ pak dohromady slova lze přeložit jako „Chrám v mladém lese“. Někteří čínští mistři však odvozují jméno kláštera od blízkého vrcholku Šao-š' ležícím v západní části horského hřbetu Sung-šan, v tomto případě tedy překládáme jako „Chrám v lesích hory Šao-š'“.

Chrám v současnosti (od r. 1999) vede Ctihodný opat Š' Jung-sin. Pod jeho vedením skupina vybraných mnichů cestuje po světě a předvádí své schopnosti publiku na různých exhibičních vystoupeních. Kromě toho je klášter sám poutním a turistickým cílem mnoha obdivovatelů šaolinské legendy.