Výprava do Šaolinu - červen 2018

01.07.2018 17:00

 

Zdravíme nadšence, Čína je veliká!

 

Tentokrát jsme nejeli přes Peking, ale pro změnu jsme zvolili Šanghaj. Oproti Pekingu je zde o něco méně památek, zato více ruchu velkoměsta. Jídlo je tradičně výborné, lidé jsou ochotní a milí i když někdy trochu hluční. Kromě bolavých nohou ze zdolávání velkých vzdáleností jsme zde pociťovali i lehkou bolest za krkem z neustálého zírání na mrakodrapy. A že bylo na co koukat. Samozřejmě jsme si nemohli nechat ujít také pohled shora ;-)

 

Cesta do Šaolinu vlakem a autobusem byla sice dlouhá, ale dalo se to vydržet. Když si zrovna nečtete Mnicha bojovníka, nebo právě nehrajete slovní kungfu (pravidla podobná slovnímu fotbalu), tak si buďto povídáte s Číňany nebo jen tak zíráte z okna na tu rozlehlost čínské krajiny. A tak jsme se opět ocitli v tom legendami opředeném místě, kolébce čínských bojových umění. Atmosféra hor Sung-šan na nás udělala stejně hluboký dojem jako i zápal místních studentů do každodenního tréninku.

 

Prošli jsme si Šaolinský chrám i jeho okolí, kde na nás doslova dýchala historie. Kromě lesa pagod, snad nejpůsobivějšího hřbitova na světě, kde jsou pochováni nejvýznamnější šaolinští mistři všech dob, jsme se vydali do nedalekých kopců navštívit Bódhidharmovu jeskyni. Ubytovali jsme se vedle hlavní chrámové budovy nedaleko místa, kde se konají brilantní ukázky kung-fu pro veřejnost. Mistr Jen Čen tu sice tentokrát nebyl, ale potkali jsme zde alespoň jeho studenty.

 

Klasické ranní cvičení čchi-kungu bylo velice osvěžující. I-ťin-ťing je prastaré Umění přeměny svalů a šlach, které zdejší mnichy naučil samotný Bódhidharma, zatímco Pa-tuan-ťin neboli Osm kusů brokátu je cvičení, které sem bylo přineseno z taoistických škol až v pozdější době.

 

Cvičili jsme tentokrát nejen sestavy tchao-lu jako je wu-pu-čchüan nebo lien-chuan-čchüan, ale také techniky s partnerem jung-fa. Cvičení s Číňany je velice zvláštní, většinou jsou menší než vy, zato jsou mrštní, odhodlaní a mají bojovného ducha. Zkrátka "malí, ale šikovní" :-)

Zen-buddhistický kněz, reverend Bansei, nás uvedl do základů zenové meditace a vysvětlil zásady a smysl zenové praxe. Kromě stručného výkladu historie a širších souvislostí nás mimo jiné též zasvětil do tajů buddhistické symboliky. Lépe jsme tak mohli porozumět mnohým klášterním obrazům a sochám.

Z čínského kláštera Šaolin jsme se opět vrátili plní dojmů. Mnohému jsme se naučili, mnohé jsme směli vidět, zakusit a třeba i lépe pochopit. Každý si odtud odvezl něco, co jej bude provázet celý zbytek života. A každý v sobě neseme ukryté přání, smět se sem zase brzy vrátit.

Tak brzy na viděnou - caj-ťien!!!

 

Zen-buddhistický kněz, reverend Bansei, nás uvedl do základů zenové meditace a vysvětlil zásady a smysl zenové praxe. Kromě stručného výkladu historie a širších souvislostí nás mimo jiné též zasvětil do tajů buddhistické symboliky. Lépe jsme tak mohli porozumět mnohým klášterním obrazům a sochám.

Více zde: https://kungfu.webnode.cz/news/a6-uspesna-vyprava/